Refraktometry pro každou příležitost

Cena zboží: 0 Kč



Refraktometr pro ovocné šťávy a slané nálevy

  1Nákup   2Pokladna   3Kontrola   4Dokončení  

zpět

Foto: RBS2-ATC: Refraktometr pro ovocné šťávy a slané nálevy

Refraktometr pro ovocné šťávy a slané nálevy

Obj. číslo: RBS2-ATC

Cena s DPH: 1350 Kč (~53,60 €)

Cena bez DPH: 1116 Kč

DPH: 21 %

Dostupnost: skladem

Záruka: 24 měsíců ?

Počet:

Jedná se o optický refraktometr (brixmetr + lákoměř) vybavený dvěma stupnicemi:

  • stupnicí pro měření cukerných roztoků, cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv, olejových emulzí (obsahu oleje ve vodě) v rozsahu 0 až 32 °Bx s přesností odečtu 0.2 °Bx
  • stupnicí pro měření slanosti vody v rozsahu 0 až 28 %, s přesností odečtu 0.2 % a zvýrazněním stupně nasycení slaného roztoku (saturation point) - bodu, od kterého se již v roztoku nerozpustí žádná další přidaná sůl

Tento refraktometr je tedy vhodný například pro přípravu slaných nálevů pro nakládání masa pro grilování či sýrů (např. Jadel, Balkánský sýr) a zároveň pro přípravu ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení) při pěstitelském pálení ovoce.

Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější, se pohybuje do cca 30 °Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrace vybraných látek níže).
Budete-li si chtít změřit "sílu" své výsledné pálenky, po destilaci kvasu v pálenici (palírně), doporučujeme refraktometr pro měření objemového procenta alkoholu.

Pro určení zralosti vinných hroznů doporučujeme typ určený přímo pro vinaře.

Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.

Stupnice Rozsah stupnice Rozlišení
Cukernatost - stupnice Brix 0 až 32 °Bx 0.2 °Bx
Slanost - stupnice Salinity 0 až 28 % 0.2 %

Příklad 1: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody. To znamená, že cukru je v roztoku 25 hmotnostních procent.

Příklad 2: 1 kilogram vodného roztoku, ve kterém je rozpuštěno 100 g soli má slanost 10 %.

Tip: použijte naši přepočtovou pomůcku - výpočet cukernatosti roztoku

Obvyklé koncentrace vybraných látek (ovoce, zelenina, plody atd.)

Název °Bx   Název °Bx
olejové emulze s vodou 0 až 7   jablečná šťáva, limonády sycené CO2 10 až 22
pivní mladina 0 až 20 jeřabiny 14
rajčatová šťáva 3 až 6 pološvestky 15 až 18
broskvová šťáva 6 až 12 durancie, duranče 15 až 22
pomerančová šťáva 6 až 13 mléčné nápoje 16 až 21
meruňky 8 až 11 švestky 18 až 22
višně 8 až 18 Jalovec - bobule 30
hrušky 8 až 22 ovocné koncentráty 42 až 68
slívy 9 až 14 kondenzované mléko 52 až 68
mirabelky 10 až 15 rostlinný olej 57 až 90
třešně 10 až 18 cukrový sirup 58 až 80
hořec - kořen 10 až 25 ovocný džem 60 až 70

Slanost vody

Sladká voda < 0.5 ‰
Brakická voda (brachická, braktická) 0.5 až 30 ‰
Mořská voda 30 až 50 ‰
Slaný nálev > 50 ‰

Tip: pro měření méně slaných roztoků je určen model na mořskou vodu

Postup měření

Měření roztoků je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.

Obecné technické parametry

  • Referenční teplota 20 °C
  • ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
  • Možnost doostření
  • Délka ~ 175 mm
  • Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje
  • Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod

Náhled: Stupnice refraktometru RBS2-ATC

Stupnice refraktometru

Refraktometr pro ovocné šťávy a slané nálevy

zpět