Jedná se o optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 až 32 °Bx. Přesnost měření činí 0.2 %. Vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv. Lze s ním též měřit koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.
Tento refraktometr lze použít také pro pěstitelské pálení ovoce nebo přípravu stále populárnějšího nápoje Cider (Cyder, Cidre, Sidr, někdy také Sajdr) - především pro měření cukernatosti ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení). Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější, se pohybuje mezi cca 20 až 30 °Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrace vybraných látek níže).
Budete-li si chtít změřit "sílu" své výsledné pálenky, po destilaci kvasu v pálenici (palírně), doporučujeme refraktometr pro měření objemového procenta alkoholu.
Pro určení zralosti vinných hroznů doporučujeme typ určený přímo pro vinaře.
Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.
| Rozsah stupnice | Rozlišení | 
| 0 až 32 °Bx | 0.2 °Bx | 
Příklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
| Název | °Bx |  | Název | °Bx | 
| olejové emulze s vodou | 0 až 7 |  | jablečná šťáva, limonády sycené CO2 | 10 až 22 | 
| pivní mladina | 0 až 20 | jeřabiny | 14 | 
| rajčatová šťáva | 3 až 6 | pološvestky | 15 až 18 | 
| broskvová šťáva | 6 až 12 | durancie, duranče | 15 až 22 | 
| pomerančová šťáva | 6 až 13 | mléčné nápoje | 16 až 21 | 
| meruňky | 8 až 11 | švestky | 18 až 22 | 
| višně | 8 až 18 | Jalovec - bobule | 30 | 
| hrušky | 8 až 22 | ovocné koncentráty | 42 až 68 | 
| slívy | 9 až 14 | kondenzované mléko | 52 až 68 | 
| mirabelky | 10 až 15 | rostlinný olej | 57 až 90 | 
| třešně | 10 až 18 | cukrový sirup | 58 až 80 | 
| hořec - kořen | 10 až 25 | ovocný džem | 60 až 70 | 
 
Postup měření
Měření mléčných nápojů je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
Obecné technické parametry
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod

Stupnice refraktometru