Odhad výtěžku alkoholu z ovoce

Tento výpočet je pomůckou pro orientační odhad výtěžnosti alkoholu z ovocných plodů, ze kterých připravujete ovocnou břečku pro alkoholové kvašení (rmut).

Refraktometrem můžete změřit přímo rmut, ve kterém je však určité procento pevných látek (tzv. necukrů), o které je nutné odhad množství cukru snížit. U filtrátu se uvažuje, že necukry již neobsahuje.

Plody, ze kterých připravuji kvas
Měřil jsem před začátkem kvašení (šťáva BEZ ALKOHOLU)
Naměřená cukernatost °Bx (doporučujeme refraktometr RBR32-ATC)
Chci destilát obsahující objemových procent alkoholu (doporučujeme refraktometr RAL1)

Při správném zpracování dostanete ze 100 l měřeného roztoku až litrů destilátu.

Obvyklé koncentrace vybraných látek (ovoce, zelenina, plody atd.)

Název °Bx   Název °Bx
olejové emulze s vodou 0 až 7   jablečná šťáva, limonády sycené CO2 10 až 22
pivní mladina 0 až 20 jeřabiny 14
rajčatová šťáva 3 až 6 pološvestky 15 až 18
broskvová šťáva 6 až 12 durancie, duranče 15 až 22
pomerančová šťáva 6 až 13 mléčné nápoje 16 až 21
meruňky 8 až 11 švestky 18 až 22
višně 8 až 18 Jalovec - bobule 30
hrušky 8 až 22 ovocné koncentráty 42 až 68
slívy 9 až 14 kondenzované mléko 52 až 68
mirabelky 10 až 15 rostlinný olej 57 až 90
třešně 10 až 18 cukrový sirup 58 až 80
hořec - kořen 10 až 25 ovocný džem 60 až 70