Refraktometry pro každou příležitost

Cena zboží: 0 Kč



Univerzální refraktometr Brix na ovocné šťávy a mléčné nápoje

  1Nákup   2Pokladna   3Kontrola   4Dokončení  

zpět

Foto: RBR32-ATC: Univerzální refraktometr Brix na ovocné šťávy a mléčné nápoje

Univerzální refraktometr Brix na ovocné šťávy a mléčné nápoje

Obj. číslo: RBR32-ATC

Cena s DPH: 1110 Kč (~44,00 €)

Cena bez DPH: 917 Kč

DPH: 21 %

Dostupnost: skladem

Záruka: 24 měsíců ?

Počet:

Jedná se o optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 až 32 °Bx. Přesnost měření činí 0.2 %. Vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv. Lze s ním též měřit koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.

Tento refraktometr lze použít také pro pěstitelské pálení ovoce nebo přípravu stále populárnějšího nápoje Cider (Cyder, Cidre, Sidr, někdy také Sajdr) - především pro měření cukernatosti ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení). Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější, se pohybuje mezi cca 20 až 30 °Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrace vybraných látek níže).
Budete-li si chtít změřit "sílu" své výsledné pálenky, po destilaci kvasu v pálenici (palírně), doporučujeme refraktometr pro měření objemového procenta alkoholu.

Pro určení zralosti vinných hroznů doporučujeme typ určený přímo pro vinaře.

Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.

Rozsah stupnice Rozlišení
0 až 32 °Bx 0.2 °Bx

Příklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.

Tip: použijte naše výpočtové pomůcky - odhad výtěžku alkoholu z ovocné šťávy, výpočet cukernatosti roztoku

Obvyklé koncentrace vybraných látek (ovoce, zelenina, plody atd.)

Název °Bx   Název °Bx
olejové emulze s vodou 0 až 7   jablečná šťáva, limonády sycené CO2 10 až 22
pivní mladina 0 až 20 jeřabiny 14
rajčatová šťáva 3 až 6 pološvestky 15 až 18
broskvová šťáva 6 až 12 durancie, duranče 15 až 22
pomerančová šťáva 6 až 13 mléčné nápoje 16 až 21
meruňky 8 až 11 švestky 18 až 22
višně 8 až 18 Jalovec - bobule 30
hrušky 8 až 22 ovocné koncentráty 42 až 68
slívy 9 až 14 kondenzované mléko 52 až 68
mirabelky 10 až 15 rostlinný olej 57 až 90
třešně 10 až 18 cukrový sirup 58 až 80
hořec - kořen 10 až 25 ovocný džem 60 až 70

Postup měření

Měření mléčných nápojů je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.

Obecné technické parametry

  • Referenční teplota 20 °C
  • ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
  • Možnost doostření
  • Délka ~ 175 mm
  • Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje
  • Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod

Náhled: Stupnice refraktometru RBR32

Stupnice refraktometru

pálení ovoce, ovocný mač, ovocné šťávy, zeleninové šťávy, mléčné nápoje

zpět